Kuchenne (r)ewolucje Archimedesa – test makaronów

Lepiej ugotować makaron dla dwustu ludzi, niż nakręcić kolejny film. Bo o makaronie przynajmniej nie trzeba opowiadać w wywiadach – /Francis Ford Coppola/

Wiedzieliście, że 25 października  obchodzimy Światowy Dzień Makaronu!? Dla nas, była to fantastyczna okazja nie tylko do kulinarnych podróży po Europie i małych kuchennych (r)ewolucji, ale także inspiracja do przeprowadzenia kilku… bardzo ciekawych eksperymentów. Test makaronów!
Brzmi ciekawie, prawda!? Zobaczcie sami ile fajnych rzeczy można zrobić z makaronem! I tak “Mali Podróżnicy” i “Piątki z eksperymentami” zapraszają do kuchni!

Historia makaronem smakuje

Mówisz makaron – myślisz Włochy! Ale czy na pewno masz rację? Od niepamiętnych czasów trwają spory, który kraj jest ojczyzną makaronu – Italia czy… Chiny?! Odkrycia archeologiczne są jednoznaczne i nie pozostawiają jednak żadnych złudzeń. Najstarszy makaron odnaleziono w Chinach! Jak twierdzą badacze makaron znany jest od czterech tysięcy lat i zgodnie z legendą, przywędrował on z Azji do Europy za sprawą samego Marco Polo. Bez względu jednak na to, skąd na prawdę pochodzi makaron, to faktem jest, że to właśnie za sprawą Włochów, stał się on prawdziwym światowym kulinarnym hitem!

Dodatek do zup czy… pokarm niewolników

Skąd się wziął i jak powstał makaron opisują dwie opowieści. Według pierwszej z nich, pewien piekarz zauważył, że dodane do zupy skrawki ciasta powodują, że staje się ona gęsta, bardziej zawiesista i smaczniejsza. Inna historia opowiada, o tym jak pewnego razu woda dostała się do mąki w ładowni statku. Tak mączna masa po wysuszeniu i ugotowaniu została przeznaczona na jedzenie dla… niewolników.

Z makaronem przez świat

Każdy prawdziwy mistrz kuchni włoskiej twierdzi, że aby poznać i zakochać się w makaronie, należy spróbować co najmniej kilkanaście jego rodzajów. Włosi znają ich podobno nawet 300 rodzajów! Makaron stanowi zarówno podstawę dań głównych jak i stanowi pyszny dodatek do zup. Makaron być podawany z różnymi sosami, mięsem, warzywami i z serem. Jak twierdzi prawdziwi koneserzy, każdy rodzaj makaronu przenosi inne smaki i aromaty a różne jego kształty dodają potrawie wyjątkowego i niepowtarzalnego charakteru. Nie wszystkie rodzaje makaronów mogliśmy poznać live, stąd posiłkowaliśmy się informacjami ze strony FOOD -INFO

Tworzywo kucharzy, artystów i… naukowców

Makaron w kuchni każdego Polaka jest czymś raczej oczywistym. My jednak zaczęliśmy szukać nowych kulinarnych inspiracji, które zaprowadziły nas do kilku bardzo ciekawych  i mega smacznych potraw. Włoskie specjały wkrótce zamieniły się w greckie i… latynoamerykańskie wariacje. Z kuchni przenieśliśmy się także do pracowni małego artysty oraz… do laboratorium małego szalonego naukowca. A tu zrobiliśmy prawdziwy test makaronów!

Mały inżynier robi test makaronów

Dzięki naszym kulinarnym podróżom mieliśmy okazje poznać i co najważniejsze skosztować wiele rodzajów różnych makaronów. Ta mnogość smaków, kształtów i kolorów zainspirowała nas, do próby odpowiedzenia sobie na kilka ciekawych i… naukowych pytań:

  • Czy można ugotować makaron w zimnej wodzie?
  • Który makaron gotuje się najdłużej?
  • Który makaron jest najbardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne przed i po ugotowaniu?
  • Czy kształt makaronu wpływa na szybkość jego gotowania?
  • Czy kształt makaronu ma wpływ na jego właściwości fizyczne (kruchość, elastyczność)?
  • Który makaron najszybciej zmięknie w zimnej, letniej oraz gorącej wodzie?
  • Czy kolor makaronu ma wpływ na jego właściwości fizyczne (kruchość, elastyczność)?

Wyniki naszych badań były często bardzo zaskakujące! Żeby nie psuć Wam zabawy, nie będziemy ujawniać wszystkich szczegółów naszych prac badawczych. Zobaczcie sami, jak fajnie i naukowo, można bawić się czymś tak z pozoru tak banalnym jak… makaron. U nas, makaron stał się pretekstem do całkiem kreatywnych i “naukowych rozważań”. Nauka prze zabawę, to jest to!

Na zakończenie dodam jeszcze, że pomysłodawcą dzisiejszego wpisu i naszego kreatywnego testu makaronów jest nasza niespełna 7-letnia pociecha.
Dziękuję Ci kochanie!


Wpis powstał w ramach projektów blogowych “Mali Podróżnicy” oraz “Piątki z eksperymentami”


Logo projektu Mali podróżnicy i Piątki z eksperymentami


Kuchenne (r)ewolucje Archimedesa – test makaronów
5 (100%) Opini: 1

Komentarze do wpisu “Kuchenne (r)ewolucje Archimedesa – test makaronów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*